Založ si blog

Ako sa dostať k pôde a dotáciám alebo toto nikdy neskúšajte

Väčšina autorov, ktorí píšu o hospodárení na pôde alebo podvodoch na pôde sa nezaoberá tým, ako sa ku pôde dostať. Legálnych spôsobov, ako sa dostať k pôde nie je veľa a spravidla sú tak náročné, že kým sa k pôde dostanete, stratíte chuť na nej podnikať.

vytýčenie hraníc pozemkov v súlade s užívacími hranicami v GSAA, autor: anton julény

V súvislosti s priamymi platbami sa pri vzťahu PPA a priamych dotácií ukázalo, že priame dotácie nie sú viazané na právny vzťah k pôde, ktorý by bol evidovaný a verejne kontrolovateľný. Je preto potrebné zdôrazniť znenie z ústavného zákona č.460/1992 Z.z. článok 2, ods. 2 a 3, ktorý hovorí, že:
(2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon
(3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá.

Toto sú základné pravidlá, ktoré využívajú subjekty, ktorých hospodárenie na pôde nie je celkom etické a ovplyvnili zákony tak, aby sa dali zneužívať. Na jednej strane im v tom pomáha aj samotné ministerstvo, ktoré klasifikovalo poslednú úpravu §12a zákona č.504/2003 Z.z., ktorá umožňuje veľkej skupine malých farmárov prístup k pôde  ako „zlé riešenie problému“. Ak si pozriete prvých pár minút z tejto prednášky, tak vám bude jasné, že ministerstvo nechcelo pomáhať malým farmárom.

Myslím, že sa zdá zbytočné hovoriť o tom, prečo sú niektoré ustanovenia zákonov zlé a preto to otočím,  budem hovoriť o tom, ako sa dajú využiť, lebo len tak si vlastníci uvedomia, že sa stali hračkou v rukách užívateľov pôdy. Zákon č.504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskej pôdy, č.330/1991 Z.z. o pozemkových úpravách a zákon č.140/2014 Z.z. o predaji poľnohospodárskej pôdy spôsobili to, že vlastníctvo pôdy stratilo význam a podstatné sú užívacie vzťahy, ktoré nepodliehajú žiadnej autorite a v zásade postačuje vyhlásenie, že ich máte.

1. Nakupujte a reštituujte. Ak máte vlastnú pôdu, je to dobré, ale je lepšie jej mať viac. Kúpte ju, a ak sa vám to nepodarí, osvedčte si ju. Hlavne po vlastníkoch, ktorých zastupuje SPF, Dobré je, ak si nájdete reštituenta. Neváhajte.

2. Prenajímajte si. Aj keď vlastnej pôdy nie je dosť, tak treba prenajať a pre preto musíte mať nájomné zmluvy. Ak ich nemáte, tak si ich vyrobte. Využite to, že neexistuje autorita, ktorá by ich evidovala a overila. Ona síce existuje, ale zákony sú ohnuté tak, aby ich kontrola bola neaplikovateľná.

3. Nezverejňujte. V žiadnom prípade nezverejňujte zoznamy parciel, vlastníkov a ich podielov na parcelách. Ak sa predsa len rozhodnete ich spraviť, opatrite ich heslom a použite len v prípade kontrol spolu s nájomnými zmluvami. Aby ste ich mali v súlade.

4. Nezapisujte. V žiadnom prípade nájomné zmluvy nadávajte na zápis do katastra. Veď takto by ostatní zistili, že s Vami uzavreli nájomnú zmluvu alebo by mohli zistiť, s kým ju nemáte uzavretú.

5. Križujte. Vy nemáte čo stratiť. Vaše zmluvy sú platné, máte dostatok vlastnej pôdy na krytie výmer podľa LPIS. To, že sú z iného okresu alebo patria menovcovi nevadí.

6. Ignorujte. Máte vlastníka, ktorý sa dožaduje vytvorenie podnájomnej zmluvy podľa §12a zákona č.504/2003 Z.z. odmietnite, neprijímajte od neho poštu a vyhýbajte sa mu. A ak sa mu podarí vám doručiť žiadosť, nekomunikujte. A ak sa dostane na Okresný úrad, tak preukážte, že pozemky sú prístupné, že tam, kde si žiada vyčlenenie podnájomných zmlúv nemáte žiadne nájomné zmluvy uzavreté, lebo ste ich previedli na inú spoločnosť a máte ešte lehotu na to, aby ste riešili prevod nájomných zmlúv na iný hospodársky subjekt.

7. Predchádzajte problémom. Ak mu nájomná zmluva končí a vlastník si požiadal o vydanie pôdy, preukážte, že ste tam už založili budúcoročnú úrodu alebo vás viaže x-ročná lehota. Skvelá je aj konštrukcia typu „má právo na uzavretie novej nájomnej zmluvy, lebo nájomca si plní všetky povinnosti“.

8. Súďte sa. Ak po pozemkových úpravách vlastník predsa len chce hospodáriť na svojich pozemkoch tak treba využiť právo na uzavretie nájomnej zmluvy ako v predchádzajúcom bode. Ak to nepomôže, tak sa obráťte na súd, aby dal súhlas za vlastníka alebo rozhodol o neplatnosti novouzavretých nájomných zmlúv. Napríklad aj preto, lebo vyššia cena za prenájom nie je dôvodom na uzavretie nájomnej zmluvy s iným prenajímateľom.

9. Žiadajte. V každom prípade žiadajte o všetky možné podpory. Takmer všetky sa dajú splniť. Papier a formálne hospodárenie na pôde znesie veľa.

10. Množte sa. Máte zamestnanca, člena rodiny, kamaráta, ktorý by mohol spĺňať podmienku na mladého farmára? Dajte mu pár hektárov do podnájomnej alebo nájomnej zmluvy, aby splnil podmienky výmery. Dajte mu potom faktúru za služby spojené s hospodárením, lebo na tej pôde aj tak nehospodárite vy.

Tento článok má v názve „toto nikdy neskúšajte“, aby bolo jasné, že toto nie je návod, ale upozornenie. Možno týchto desať spôsobov je len malý zlomok nie celkom legálnych spôsobov, ako sa dostať k pôde alebo dotáciám.

Naozaj hospodárite na pôde, ku ktorej máte právny vzťah?

15.01.2019

Ak by ste chceli vedieť, akým spôsobom sa užívatelia pôdy dostali k jej užívaniu, tak by predovšetkým užívatelia mali vedieť transparentne odpovedať na niekoľko otázok a niektoré odpovede by mali byť verejne prístupné. Súčasný systém priamych dotácií núti užívateľov pôdy k tomu, aby užívali pôdu aj bez právneho vzťahu k nej. Podľa môjho názoru je to [...]

Na mieste pána Kisku alebo pána Franca môže byť takmer každý vlastník pozemkov

24.12.2018

Súdny spor pána Kisku a pána Franca o pozemok vo Veľkom Slavkove je sporom, ktorý je výnimočný len obsadením. S takýmito problémami sa stretávajú vlastníci pozemkov takmer neustále. Myslím, že v tomto konkrétnom spore sa nevyužil potenciál, ktorý má spor na riešenie všeobecnejších problémov vlastníctva. A ukazuje, že nielen vlastníctvo, ale aj vzťah k [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

antonjuleny

pozemkové úpravy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 13496x
Priemerná čítanosť článkov: 4499x

Autor blogu